Manieren om uw online veiligheid te beschermen

Online beveiliging

Of je nu je vrije tijd doorbrengt op sociale media of thuis met je gezin, vroeg of laat kom je inhoud tegen die misschien niet veilig voor je is. Als je overweldigd wordt door de hoeveelheid bedreigingen die op de loer liggen en niet weet waar je moet beginnen, dan is dit artikel iets voor jou. In deze blogbijdrage bespreken we een paar manieren om uw online veiligheid te beschermen en wat u kunt doen om niet betrapt te worden. Veel mensen denken dat hun dagelijkse activiteiten verborgen blijven achter de zogenaamde "online façade", maar dat is helemaal niet waar. U wordt elke dag aan heel wat dingen blootgesteld – zelfs wanneer het lijkt alsof dat niet zo is. Het internet is slechts een klein onderdeel van het dagelijks leven; het heeft echter het vermogen om onopgemerkt en onbewaakt alles in uw omgeving binnen te dringen als u de juiste omstandigheden krijgt. Dat gezegd zijnde, moeten we ons ook niet door onbekende gevaren laten afschrikken om ons voor altijd van de wereld te verstoppen. Daarom moeten we ons wapenen met zoveel mogelijk kennis over hoe onveilige plaatsen werken, wat ze zoeken in nieuwe prooien en hoe we onszelf beter kunnen beschermen. Laten we daarom eens kijken hoe je jezelf kunt beschermen tegen cyberpesten en online roofdieren

Veilig internet basis

Veiligheid op internet is voor iedereen een belangrijk onderwerp. Of u nu een ouder, een student, een werknemer of een zakenman bent, u moet uw persoonlijke gegevens en privacy beschermen. U kunt uzelf en uw online privacy beschermen door te leren hoe u het internet veilig kunt gebruiken.

Hier zijn een paar basisprincipes van veilig internet die u moet onthouden:

  • Deel uw wachtwoorden en andere persoonlijke informatie niet – en vertrouw niemand die er om vraagt.
  • Bespreek geen persoonlijke zaken of kwesties, vooral niet met iemand die je niet kent.
  • Identificeer uzelf en meld elke ongepaste inhoud.
  • Stuur niets waarvan u niet wilt dat iemand het ziet.

Blijf op de hoogte van eventuele wijzigingen

Internetpiraten zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om bij u te komen en uw informatie te gebruiken. Ze zullen op alle mogelijke manieren toegang tot uw account proberen te krijgen. Daarom is het belangrijk dat u de vinger aan de pols houdt en op de hoogte bent van wijzigingen die uw account of informatie kunnen beïnvloeden.

U denkt misschien dat uw account veilig en gezond is, maar u moet zich bewust zijn van veranderingen die om u heen gebeuren. Als u bijvoorbeeld merkt dat iemand inlogt op uw e-mailaccount, moet u dit onmiddellijk melden. Daarnaast moet u op de hoogte zijn van nieuwe belangrijke software-updates die worden uitgebracht. Als u veranderingen opmerkt (zoals het opnieuw instellen van uw wachtwoord of het installeren van nieuwe software), moet u dit onmiddellijk melden.

Sluit uw computer en mobiele apparaat af

Als u uw online veiligheid wilt beschermen, moet u uw computer en mobiele apparaat afsluiten wanneer u ze niet gebruikt. Zo voorkomt u dat iemand van waar dan ook toegang krijgt tot uw apparaat.

Ook moet u uw apparaat nooit met iemand delen. Als iemand u vraagt om uw apparaat met hem te delen, moet u hem vragen waarom hij toegang tot uw apparaat moet hebben. Ook moet u nooit het wachtwoord of de gebruikersnaam van uw apparaat invoeren op het apparaat van iemand anders. Als u dat doet, geeft u die persoon toegang tot uw account en gegevens.

U moet ook regelmatig uw wachtwoorden en pincode/patroon wijzigen. Zo voorkomt u situaties waarin iemand toegang heeft tot uw informatie.

Conclusie

Als het op online veiligheid aankomt, is de enige weg terug. Het internet is relatief nieuw, vergeleken met andere communicatiemethoden, dus het is echt belangrijk dat we in de gaten houden met wie we online omgaan en wat we doen. Dit geldt vooral als je een kind, een tiener of een volwassene bent die kwetsbaar is.

We mogen niet vergeten dat hoewel het internet een geweldige bron van informatie kan zijn, het ook als wapen kan worden gebruikt. Als je je zorgen maakt over je online veiligheid, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen. Wij raden u aan de basisbeginselen van veilig internet te onthouden, op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen, uw computer en mobiele apparaat af te sluiten, en tot slot kun je hier meer lezen over Online beveiliging mocht je geïntereseerd zijn.